Filmer som blivit musikaler

Filmer som är baserade på böcker är ju mycket vanligt, likaså filmer som är baserade på ”en sann historia” i olika stor utsträckning. Filmer som blir musikaler är kanske inte lika vanligt, men när det görs blir det ofta stor succé.

Ett exempel på en film som blivit musikal är kultrullen Billy Elliot från 2000. Den gjorde först succé på vita duken, och fyra år efter sin premiär blev den också musikal. Den sätts fortfarande upp än idag. Även Mamma Mia, filmen med bland andra Pierce Brosnan och Meryl Streep gjorde succé på vita duken och blev sedan en om möjligt ännu större framgång som musikal.

Ytterligare en film som blivit musikal är den älskade Lejonkungen. Den är allmänt betraktad som en av världens bästa barnfilmer och både barn och vuxna världen över har tagit sagan om det lilla lejonet till sina hjärtan. Du kan se musikalen Lejonkungen, eller Lion King som den heter på engelska, live på Lyceum Theatre i London. Varför inte göra en helweekend av det, och boka en paketresa via resebolag? Då får du både resa, boende och biljett ordnat i god tid innan avfärd och kan ägna dig åt att bara njuta av allt London har att erbjuda på plats. I musikalen får du återigen stifta bekantskap med alla hitlåtar, skrivna av Elton John, som du känner igen från filmen.

Lejonkungens handling har många likheter med Hamlet, förutom ett lyckligare slut – det är ju trots allt en Disney-film från början, så alla dör inte i slutet – och precis som Shakespeares drama fungerade perfekt på teater fungerar denna fina film perfekt som musikal. Den är dramatiskt finstämd och storslagen och alldeles, alldeles underbar.

Det har blivit allt mer populärt med kombinerade resor, där man både får uppleva staden och göra något speciellt, som just då se en musikal på någon av de stora scenerna. Musikal är en form av teater, där musiken har en central roll och musiknumren infaller på känslobetonade höjdpunkter och riktar sig antingen direkt till publiken eller till en karaktär i handlingen. Sångtexterna ska hjälpa till att föra handlingen framåt och kan vara en form av dialog, som en tanke eller bara som en sång. Utformningarna utav musikaler är många och tilltalar en bred publik.

Många musikaler talar till en äldre publik, men det har blivit populärt att göra musikaler med handling som passar även den yngre publiken. Faktum är att många av de stora scenerna även erbjuder musikaler som passar för barn. Nu ska det tilläggas att dessa också är mycket sevärda för vuxna och är väl värda ett besök tillsammans med ditt barn.