Stand up

En av de underhållningsformer som är på framfart här i Sverige är stand up comedy, eller ståuppkomik som den korrekta översättningen till svenska lyder. Stand up i Sverige introducerades på riktigt i början av 80-talet, men scenen har tills idag varit väldigt liten och än idag är det inte speciellt många som kan livnära sig endast på detta.

Men det är som sagt på frammarsch. Allt fler klubbar öppnas med attributet stand up-klubb.  Detta leder givetvis till att fler intresserar sig för underhållningsformen och vill testa. Dessutom så finns idag en del förebilder i komiker som till exempel Magnus Betnér, Henrik Schyffert, Martin Soneby och Soran Ismail.

Även publiken är idag mer kunniga vad gäller stand up eftersom några av de mest kända komikerna på världsscenen också gjort sig kända utanför ståuppscenen. Ta till exempel den brittiske komikern Ricky Gervais. Han har gjort både ett antal serier och filmer som blivit stora succéer världen över, till exempel The Office och An idiot abroad. Detta har gjort att folk som tyckt om hans komik också lärt sig att uppskatta stand up.

En av anledningarna att stand up har förhållandevis få utövare är att det är en väldigt svår konstform. Att stå på en scen framför en publik som kommit till en föreställning just för att skratta, det är en svår konst att behärska, det räcker inte riktigt med några ordvitsar, det man säger ska helst av allt låta improviserat och vara relativt dagsaktuellt.

Här nedan skall ni få se ett exempel på nämnde Ricky Gervais, som är ansedd som en av de främsta i branschen.